🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Överskatta inte dina google-färdigheter – bygg ett eget referensbibliotek

| | | | | Lästid: 2 minuter (2367 tecken)

Googles sökfält med tre frågetecken.

När din omvärldsbevakning fungerar dyker det upp intressanta artiklar i din RSS-läsare eller ditt twitter-flöde. En del läser du direkt, annat lägger du på väntelistan i Instapaper.

Men när du har läst klart, vad gör du då?

Mitt förslag är att du skapar egna kopior av allt som är intressant och som du tror att du kommer att ha nytta av i framtiden.

Alternativet är att lita på dina google-färdigheter. Och om mina erfarenheter är någorlunda generella så är det att ha övertro till hur bra de faktiskt är. Mer än en gång har jag försökt hitta tillbaka till en artikel som jag läste för några månader sedan. Omöjligt. Inte ens att hitta tillbaka till en text jag läste för en vecka sedan går alltid.

Det här beror på flera olika saker. Två vanliga förklaringar är att texten du läste har försvunnit från nätet eller att den har petats ner i sökresultaten när Google och andra sökmotorer värderar andra texter högre.

Med ett eget referensbibliotek gör du dig oberoende. Avsett om texter försvinner från nätet på riktigt eller bara blir svårare att hitta så finns din egen kopia alltid tillgänglig.

Sätten att skapa egna kopior är många. En enkel lösning är att använda Evernote, som bland annat låter dig lägga till text från alla dina prylar och även kan spara hela webbsidor. Men väljer du Evernote förlitar du dig på att tjänsten kommer att finnas kvar över tid.

Ett alternativ är därför att använda program som låter dig skapa egna kopior direkt till din egen hårddisk. Kör du Mac är Devonthink och Eaglefiler två alternativ. Också ett program du installerar på din egen hårddisk kan sluta utvecklas vidare, men då kan du åtminstone fortsätta att använda det. Däremot blir det då viktigt att se över hur du säkerhetskopierar din dator. (Fast det är ju viktigt i vilket fall som helst.)

En fördel med alla de här tre alternativen är att de hanterar alla möjliga typer av information. Webbsidor, filmer, ljud, bild, pdf-dokument och så vidare.

Eftersom jag inte använt Windows på några år har jag tyvärr inga klockrena förslag, men Microsofts eget OneNote är ett alternativ. Tar gärna emot tips i kommentarsfältet.

För nättjänster, som OneNote och Evernote går det ofta att spara saker från bland annat RSS-läsare med ett klick. Om inte direkt, så med Ifttt som stödjer både OneNote och Evernote.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]